Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου 2013, ΠΕ70
΄Ωρα για μάθημα: Παιδιά πάμε στην Εύβοια;
"Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της Εύβοιας"
Μελέτη Περιβάλλοντος, Β' τάξη
Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας
Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων.
Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους.
Στεγάζει περισσότερα από 1.200 εκθέματα, πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Εύβοιας. Αντικείμενα της καθημερινής εργασίας και οικοσκευής των προγόνων μας που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν με τη ραγδαία εξάπλωση του νάιλον, του πλαστικού και γενικά των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.
Στην πρώτη αίθουσα την ενδυματολογική, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει φορεσιές από τη Βόρεια, την Κεντρική, τη Νότια Εύβοια και τη Σκύρο. Περίτεχνα εργόχειρα, εικόνες και τάματα που φανερώνουν το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα του Ευβοϊκού λαού.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται μια γειτονιά της Χαλκίδας με το μεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20ουαιώνα, τους βασικούς χώρους και τα έπιπλα που το κοσμούσαν. Ακόμη κάποια εργαστήρια της πόλης.
Το κείμενο είναι από το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας, Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών
Στην τρίτη αίθουσα προβάλλονται σκηνές από την αγροτική ζωή. Ο γεωργός, ο τσοπάνης, ο μελισσοκόμος, η υφάντρα, ζωντανεύουν μέσα από τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Ακόμα μπορεί να θαυμάσει κανείς το σπίτι του χωριού με τα έπιπλα και τα σκεύη του, την αυλή με το πηγάδι, τη γούρνα για το πλύσιμο κ.ά. Όλα όσα φυλάσσονται στο μουσείο αξίζουν το θαυμασμό, την αγάπη και τη φροντίδα μας γιατί είναι πολύτιμα αφού μαρτυρούν την εξέλιξη του λαϊκού μας πολιτισμού.